Praca w korporacji nierzadko wiąże się również z bywaniem na mniej lub bardziej oficjalnych przyjęciach. Warto zatem pamiętać o kilku ważnych zasadach, aby podczas imprezy zabłysnąć nie tylko nienagannym wyglądem, ale również dobrymi manierami.
Na początku warto wspomnieć o rodzajach przyjęć, z jakimi możemy mieć do czynienia:
Lampka wina – mini przyjęcie organizowanie przy okazji wystaw, prezentacji czy pokazów mody. Serwuje się na nich głównie wina i ewentualnie bardzo skromny poczęstunek. Trwa około pół godziny.
Aperitif – to krótkie przyjęcie, trwające maksymalnie do 15minut, które nigdy nie występuje samodzielnie, a jedynie poprzedza przyjęcia zasiadane. Serwuje się wówczas napoje alkoholowe i bezalkoholowe pobudzające apetyt. Celem takiego mini przyjęcia jest oczekiwanie na wszystkich gości. To również dobry moment na nawiązanie nowych znajomości.
Koktajl party – przyjęcie organizowane późnym popołudniem, czyli w przedziale czasowym od 16.00 do 19.00. Na otrzymanym pisemnym zaproszeniu na tego typu imprezę, oprócz godziny przybycia, powinna znajdować się również godzina zakończenia. Goście podczas przyjęcia korzystają z bufetu, a kelnerzy dbają o nich, serwując na tacach kolorowe koktajle niskoalkoholowe.
Korzystanie ze szwedzkiego stołu
Korzystając z bufetu, pamiętajmy o tym, by zrobić to w odpowiednim czasie. Bardzo nieeleganckim jest udanie się w kierunku zastawionego stołu od razu po przybyciu na imprezę. Dlatego w ramach przygotowań do przyjęcia…zjedzmy posiłek w domu. Jeśli pójdziemy na przyjęcie głodni, nie będziemy o niczym innym myśleć jak tylko o jedzeniu.
Nakładając potrawy na talerz, również powinniśmy zrobić to w nieprzypadkowy sposób – zaczynamy od przekąsek, następnie przechodzimy do dań rybnych i mięsnych, kończymy na deserach. Pamiętajmy jednak, aby absolutnie nie nakładać tego wszystkiego na jeden talerz. Po każdą potrawę powinniśmy podejść osobno.
Do tej pory na tego typu przyjęciach można spotkać osoby, które na jednym talerzyku „obsługują” całe przyjęcie, co nie jest oznaką znajomości dobrych manier. Nie powinniśmy nakładać kolejnej porcji jedzenia na ten sam talerz – za każdym razem powinniśmy wymienić naczynie na czyste (nawet gdy nakładamy sobie to samo danie). Podczas przyjęć na stojąco miejscem odpowiednim do konsumpcji są wysokie stoliki rozmieszczone w sali czy ogrodzie.
Zwróćmy również uwagę, aby jednocześnie nie sięgać po jedzenie i napoje. Kieliszek trzymajmy w lewej ręce, prawą tym samym zostawiamy wolną i gotową do powitania.