Wina lodowe
Przeczytasz w 2 minuty

Wina lodowe

Wina lodowe są unikatowe nie tylko ze względu na metodę produkcji, ale również wyjątkowy smak. Od kilku lat z powodzeniem produkuje się je również w Polsce.

Tradycyjnie zbiory winogron w poszczególnych rejonach świata, w zależności od warunków klimatycznych odbywa się od późnego lata do jesieni. Ale w przypadku win lodowych grona zostają na krzakach aż do momentu, w którym temperatura spadnie do ok. -8’C. Bezpośrednio po ich zerwaniu, pomimo iż owoc jest zmrożony następuje tłoczenie, a następnie niezwykle długi proces fermentacji.

– Wina lodowe są unikatowe na skalę światową. Ze względu na nietypowe warunki klimatyczne potrzebne do zbioru, jego produkcja jest niezwykle ryzykowna. Jeżeli temperatura nie spadnie
do określonego poziomu to grona pozostawione na krzakach zmarnują się. Ponadto ręczny zbiór, długi proces winifikacji oraz bardzo niska wydajność sprawiają, że win tego typu produkuje się niewiele, a co za tym idzie cena za butelkę jest znacznie wyższa niż klasycznego, dobrej jakości deserowego wina. Nie zmienia to jednak faktu, że cieszą się one dużym powodzeniem i szybko znikają ze sklepowych półek. Wina lodowe powstają zimą i o tej porze też najlepiej smakują – wyjaśnia Mikołaj Kondrat, prezes Kondrat Wina Wybrane.

Gdzie produkowane są wina lodowe?

Pierwsze wina lodowe powstawały we Frankonii i to właśnie Niemcy znane są z produkcji najwyższej jakości win tego gatunku. Za najlepszy szczep do ich produkcji uznawany jest riesling. Eksperci cenią również austriackie wina lodowe ze szczepu grüner veltliner z regionów Burgenland i Weinviertel. Wysokiej jakości ice wines powstają także ze szczepu vidal w Ontario, w Kanadzie i  charakteryzują się większą koncentracją oraz niższą kwasowością niż wina europejskie tego gatunku. W Polsce najbardziej doświadczeni winiarze również nie boją się eksperymentować. Na tę chwilę najznakomitsze polskie wina lodowe powstają ze szczepu johanniter. Duże zainteresowanie sprawiło, że czołowi producenci jak Francja i Włochy także podejmują próby produkcji win lodowych. Eksperymentują też słynący z win deserowych wysokiej jakości Węgrzy, jak również kraje, które z winem zupełnie nam się nie kojarzą, jak np. Japonia, Chiny, Szwajcaria, Szwecja i Dania.

Wina deserowe – słodycz bez dodatku cukru

– Pamiętajmy, że wbrew powszechnej opinii do jakościowych win deserowych nie dodaje się cukru. Wina te powstają ze szczepów o wysokiej koncentracji słodyczy. Ich późny zbiór gwarantuje dużą zawartość cukru w moszczu, co sprawia że po procesie winifikacji nadal pozostaje on na bardzo wysokim poziomie. W niektórych regionach, jak np. włoskie Veneto stosowana jest metoda appassimento, czyli podsuszania gron  na matach bambusowych w celu odparowania części wody i uzyskania bardziej skoncentrowanego smaku. – wyjaśnia Małgorzata Sułek, Warsztat Wina
i sommelier Kondrat Wina Wybrane.

Wina deserowe świetnie smakują solo, jak również w towarzystwie serów z niebieska pleśnią (gorgonzola, roquefort). Podając wino do słodkości pamiętajmy, że powinno być ono słodsze
od deseru. Ponadto warto pamiętać, że wina słodkie powinny być odpowiednio schłodzone. Najlepiej podawać je w temperaturze ok. 8’C. Więcej o winach deserowych i nie tylko można poczytać
na blogu Kondrat Wina Wybrane: www.marekkondrat.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.