Jak Polska długa i szeroka – Polacy uwielbiają grzyby. Nie każdy jednak lubi je obierać i czyścić. Z pomocą przychodzą orientalne odmiany grzybów dostępne w naszych sklepach przez cały rok. Powinniśmy po nie sięgać nie tylko z praktycznego punktu widzenia, lecz z uwagi na ich cenione od wieków właściwości zdrowotne. O tych i innych zaletach azjatyckich grzybów porozmawiamy z ekspertką Anetą Korzeniecką, dietetyczką kliniczną z wieloletnim doświadczeniem i ambasadorką marki House of Asia.
Pani Aneto jakie znamy odmiany azjatyckich grzybów i co możemy powiedzieć o ich właściwościach zdrowotnych?
Azja jest regionem znanym z uprawy wielu rodzajów grzybów. Nie bez powodu rok 2019 został nazwany rokiem grzybów – Polacy zaczęli dostrzegać ich walory i sięgać po nie coraz częściej. Do najbardziej popularnych należą: shiitake, mun, słomkowe oraz fungus. Grzyby pochodzące z Azji cenione są z uwagi na swój wspaniały smak, strukturę, wszechstronne zastosowanie w kuchni i unikalne właściwości zdrowotne. Są niskokaloryczne, a przy tym bogate w liczne witaminy, głównie witaminę D oraz witaminy z grupy B. Zawierają również składniki mineralne takie, jak selen, miedź i potas oraz przeciwzapalne antyoksydanty.
Grzyby Shiitake
Azjatki znane są ze swej nieskazitelnej cery i pięknych, lśniących włosów – czyżby przypadek? Nie sądzę, gdyż grzyby shiitake stanowią tam część codziennej diety. Zawierają one wiele składników pozytywnie wpływających na wygląd skóry, włosów czy paznokci. Grzyby te od wieków były wykorzystywane w medycynie. Obecnie stosowane są w azjatyckich szpitalach, gdzie podaje się je pacjentom podczas chemioterapii, wykazują działanie przeciwnowotworowe i wzmacniające układ odpornościowy[1]. Ponadto twardnik japński cechuje wysoka zawartość białka (ok 10g/100g suszonych grzybów), błonnika oraz witamin z grupy B[2].
Grzyby Shiitake House of Asia występują w formie suszonej i w puszce. Zarówno jedne jak i drugie są doskonałej jakości, aromatyczne i sprężyste. Posiadają wyłącznie naturalny skład, bez zbędnych dodatków i konserwantów.
Grzyby Mun
Grzyby mun to jedne z najzdrowszych grzybów świata. Cenione są za liczne właściwości zdrowotne, w tym przeciwnowotworowe i wzmacniające odporność. Suszone grzyby mun to niezwykle bogate źródło błonnika, który stanowi aż 73% masy grzybów mun. Doskonale wzbogacają potrawę w ten cenny dla zdrowia i prawidłowych procesów trawiennych składnik. Poza wysoką zawartością błonnika, grzyby mun cechuje bogactwo białka, które stanowi ponad 30% masy grzybów mun. Ponadto grzyby mun wnoszą do potrawy sprężystość i chrupkość, którą zachowują również w procesie gotowania. Grzyby mun House of Asia są suszone i występują w całości lub pokrojone w paseczki – dla jeszcze wygodniejszego użytkowania. W składzie produktu znajdziemy wyłącznie 100% grzybów, bez zbędnych dodatków[3].
Grzyby Słomkowe
Grzyby słomkowe (obok mun i shiitake) to jedne z najbardziej znanych grzybów na świecie. Są zbierane jako młode, dzięki czemu są delikatne i lekko słodkie w smaku. Można jeść je po obróbce termicznej oraz na surowo. Grzyby słomkowe są dobrym źródłem beta-glukanu i kwasu linolenowego, którym zawdzięczają swoje przeciwnowotworowe właściwości (szczególnie w odniesieniu do nowotworu prostaty i piersi). Cechuje je niska zawartość błonnika, co jest korzystnym aspektem dla osób na diecie lekkostrawnej i jednocześnie wysoką zawartość białka – na poziomie 32% masy grzybów. W składzie grzybów House of Asia znajduje się jedynie woda, grzyby i sól[4].
Snow Fungus
Grzyby fungus, inaczej zwane białymi, to kolejne, bardzo popularne w Azji grzyby o zastosowaniu kulinarnym i leczniczym. Od dawna są cenione w medycynie chińskiej za swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi i wspierające system nerwowy. Ponadto są doskonałym źródłem błonnika oraz białka. Grzyby fungus są szeroko wykorzystywane w medycynie chińskiej, ale nie tylko tam. Nawet koncerny pokochały ich przeciwstarzeniowe właściwości – co dowodzi ich liczne stosowanie w koreańskich kosmetykach.
W składzie produktów House of Asia są wyłącznie suszone grzyby snow fungus. Bez zbędnych dodatków. Po namoczeniu stają się półprzezroczyste i sprężyste.
Do jakich potraw można stosować azjatyckie grzyby?
Tak naprawdę wszędzie tam, gdzie używamy również polskich odmian. Azjatyckie grzyby można bardzo wszechstronnie wykorzystywać w kuchni. Niektóre z nich (tj. shiitake i grzyby słomkowe) – można jeść nawet na surowo. Idealnie pasują do zup, dań z woka lub patelni typu stir fry, zapiekanek, pierogów, krokietów, gulaszy czy sałatek. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest skomplikowane i gwarantuję, że każdy amator kulinarny da sobie z nimi radę. Azjatyckie grzyby mają zbawienny wpływ na skórę, dlatego możemy zrobić sobie z nich maseczkę do twarzy.
Kto może sięgać po grzyby?
Grzyby azjatyckie to grzyby hodowlane, więc są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Mogą je jeść niemal wszyscy: w tym kobiety w ciąży, sportowcy, osoby na diecie bezglutenowej, weganie, flexitarianie czy wegetarianie. Grzyby mają niewiele kalorii, więc świetnie sprawdzą się u osób dbających o linię. Grzyby słomkowe doskonale urozmaicą dietę lekkostrawną oraz tzw. low foodmap. Grzyby ogółem nie są polecane osobom z poważnymi chorobami układu pokarmowego oraz dzieciom do 4 roku życia.
Polacy kochają grzyby i coraz częściej stanowią one cenny składnik dań przygotowywanych każdego dnia, nie tylko z okazji świąt. –Przekonali się także do potraw azjatyckich. Warto sięgać po inne, bardziej egzotyczne gatunki grzybów o ciekawym kształcie i wyglądzie, by urozmaicać codzienne dania.
Sprawdźcie przepisy prosto od House of Asia!
Bulion chiński z grzybami fungus
2 porcje
Czas: 15 min
Poziom ostrości: 0
Poziom trudności: 1
Składniki:
1 opakowanie Grzybów Snow suszonych Fungs
Sól, pieprz do smaku
Bulion:
4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
3 łyżki Sosu rybnego House of Asia
1 l wody
4 skrzydełka
1 marchew
4 cebule
1 pietruszka
1 mały por
2 trawy cytrynowe
6 liści kafiru
4 plastry imbiru
2 małe papryczki chilli
Do podania:
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej kolendry
Sposób przygotowania:
- Grzyby namaczaj w wodzie przez 30 min, przecedź je i pokrój na drobniejsze kawałki.
- Ugotuj bulion łącząc ze sobą wszystkie składniki, następnie przecedź go przez sito i przypraw do smaku solą i pieprzem
- Do miski włóż grzyby dodaj pokrojony szczypiorek z kolendrą i zalej gorącym bulionem.
Zapiekanki z grzybami słomkowymi
Składniki:
1 puszka Grzybów słomkowych House of Asia
50 g masła
2 ulubione bułki
100 g startego sera typu mozzarella
1 cebula pokrojona w kostkę
1 pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
Sól
Pieprz
Do podania:
3 łyżeczki Sosu Sriracha czerwone chili House of Asia
Świeży szczypiorek lub dymka
Sposób przygotowania:
- Bułki przekrój na pół i posmaruj masłem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż pieczywo.
- Grzyby słomkowe przełóż na sitko, wypłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój na połówki.
- Rozgrzej patelnię i smaż na maśle cebulę i grzyby przez 4-5 minut. Dodaj pomidory i smaż przez kolejne 5 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość przełóż do miski, wystudź, dodaj ser i wymieszaj. Gotowy farsz nałóż na bułki.
- Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 8-10 minut. Gotowe zapiekanki posmaruj sosem sriracha i posyp szczypiorkiem.
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20574918
[2] https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2487/2
[3] https://decare.pl/produkt/grzyby-mun-krojone-30g-house-of-asia/
[4] https://decare.pl/produkt/grzyby-slomkowe-425g-house-of-asia/