Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie trunków, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia, jeżeli specjaliści ds. żywienia coraz częściej biją na alarm, by absolutnie nie sięgać wtedy po żadne płyny? Ekspertka Ahmad Tea London – Julia Popcowa, postanowiła zabrać głos w tej sprawie i wyjaśnić, które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia.
“Nowoczesna dietetyka nie zaleca popijania posiłków jakimikolwiek napojami, w tym herbatą. Jednak herbaciany napar pity 30 min przed lub 30 min po jedzeniu może już mieć bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Analizując rozmaite opinie na ten temat, można jednak stwierdzić, że deser lub lekka sałatka to dania, które możemy bez obaw spożywać z herbatą” – mówi Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.
Słodkie posiłki – z deserami dobrze komponują się czarne herbaty Assam, Earl Grey, Cejlon, English Breakfast lub English Tea No. 1. Ich cierpki, ale słodkawy smak idealnie współgra ze smakiem ciasta. Dodatkowo, dzięki swoim właściwościom, czarna herbata pomoże szybciej strawić węglowodany.
Dania wegetariańskie (owoce, warzywa, sushi, owoce morza, ryby) – z takimi posiłkami doskonale współgra herbata zielona. Tradycyjnie zielone mieszanki dobrze komponują się bowiem z lekkimi przekąskami, daniami wegetariańskimi, bardzo pikantnymi potrawami oraz posiłkami z ryb i owoców morza. Z kolei wielbiciele sushi wręcz „przepijają” zieloną herbatą różne gatunki podawanych specjałów, żeby móc lepiej odczuć smak każdego z nich.
Potrawy mięsne – po czarną herbatę warto sięgnąć po obfitym mięsnym lub ciężko strawnym posiłku, zwłaszcza jeżeli potrawy, które zjedliśmy były dosyć tłuste lub towarzyszył im gęsty, zawiesisty sos.
Warto zaznaczyć, że obecnie są dostępne również gatunki herbat, które posiadają tak finezyjny smak i aromat, że najlepiej spożywać je oddzielnie, delektując się wyłącznie aromatycznym naparem. Taką odmianą jest herbata Darjeeling Ahmad Tea London.
Więcej informacji na temat Ahmad Tea London można znaleźć na stronie: http://www.ahmadtea.pl” www.ahmadtea.pl
Więcej informacji o Ahmad Tea London:
Firma Ahmad Tea London powstała dzięki wiedzy i doświadczeniu rodziny, która od czterech pokoleń pieczołowicie czuwa nad procesem uprawy herbaty, przygotowania mieszanek, pakowania oraz dystrybucji. Marka Ahmad Tea London jest symbolem najlepszych herbat. Wnikliwa selekcja i tradycyjne metody ręcznego zrywania liści sprawiają, że herbata zawsze zachowuje świeży i intensywny zapach. Starannie dobrane liście różnych gatunków herbat tworzą wyrafinowane mieszanki o niezapomnianym smaku. Dział jakości kontroluje każdą partię zebranych liści przed rozpoczęciem procesu mieszania, następnie akceptuje gotowe mieszanki przed ich zapakowaniem. Szczegółowa kontrola gwarantuje utrzymanie najwyższej jakości, niepowtarzalnego koloru, zapachu i smaku w każdej filiżance herbaty. Ahmad Tea London oferuje szeroką gamę herbat czarnych, zielonych, czarnych smakowych, zielonych smakowych, naparów owocowych w opakowaniach dla detalu, gastronomi oraz jako ekskluzywne prezenty.
Zapraszamy na nasz fan page: https://www.facebook.com/AhmadTeaPolska
Więcej informacji o LEVANT:
LEVANT Foods to firma, która od 25 lat dba o wyjątkowy smak potraw, dostarczając najwyższej jakości produkty spożywcze. To zarówno importer i eksporter, jak i producent aromatycznych herbat, dojrzewających w słońcu owoców w puszkach, czy orientalnych produktów kuchni tysiąca i jednej nocy. Swoją ofertą firma zachęca zarówno pasjonatów gotowania, jak i osoby dopiero rozpoczynające kulinarną przygodę do wyjątkowej podróży po kuchniach świata. Z myślą o klientach powołała także do życia sklep internetowy (www.sklep.smacznego.pl), w którym smakosze odnaleźć mogą wszystkie produkty, które oferuje.
Marki w portfolio LEVANT Foods to między innymi Ahmad Tea London (herbaty oraz napary ziołowe i owocowe), Jasmeen (kuchnia orientalna), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Kühne (sosy, dressingi, octy i warzywa), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana i Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty). Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan. http://www.levant.pl” www.levant.pl