Idealny plan na weekend? Wspólne gotowanie z okazji Światowego Dnia Makaronu!
Przeczytasz w 4 minuty

Idealny plan na weekend? Wspólne gotowanie z okazji Światowego Dnia Makaronu!

Jesienne weekendy to doskonała okazja do szukania nowych pomysłów na wspólne spędzenie czasu w domowym zaciszu. W najbliższą niedzielę nie trzeba będzie ich szukać, ponieważ 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. To świetny pretekst, aby zaangażować wszystkich domowników w przygotowanie prostego i smacznego dania. Wystarczy 5 składników i odrobina czasu. Potrzebni będą też oczywiście miłośnicy makaronu. A takich na pewno nie brakuje, prawda?

Makaron od lat, niezmiennie cieszy się ogromną popularnością i zawsze smakuje wyśmienicie, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nad jego zaletami nie trzeba się zbyt długo zastanawiać – jest wartościowy i stanowi idealną bazę do przygotowania kreatywnych, a przy tym bardzo prostych dań. Jego stworzenie zajmuje mało czasu, zaś pomysłów na makaronowe kompozycje są tysiące. To idealny wybór dla kogoś, kto dopiero zaczyna gotować, jak i dla doświadczonych miłośników kulinariów.

Niech żyje!

Nic dziwnego, że doczekał się tak szerokiego grona wielbicieli na całym świecie, a co więcej – własnego święta! W najbliższą niedzielę, 25 października, obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Trudno chyba o lepszą okazję do cieszenia się ulubionym daniem z makaronu, niż jego własne święto. Jeżeli jednak tego dnia chcemy spróbować czegoś nowego, a przy okazji nie spędzić zbyt dużo czasu w kuchni – Lubella ma coś w zanadrzu. Spośród tysięcy pomysłów, wybraliśmy przepisy, do przygotowania których potrzeba jedynie 5 składników (w tym sam makaron) i kilku przypraw, by stworzyć jedno danie.

Weekend pełen wrażeń

Zanim jednak zabierzemy się za ich przygotowanie, pomyślmy, czy nie przydałaby się jakaś pomoc w kuchni? Skoro Światowy Dzień Makaronu wypada w tym roku w weekend, to doskonała okazja do zaproszenia do pomocy w gotowaniu wszystkich domowników.

Dania z makaronu są zazwyczaj proste w przygotowaniu, więc zamiast na precyzyjnym analizowaniu przepisu, można skupić się na dobrej zabawie. Kto powiedział, że w trakcie wspólnego gotowania nie wypada udawać szefów kuchni i nagrać własnego kulinarnego show smartfonem? Albo nie tworzyć na talerzu estetycznych i smakowitych kompozycji z kolorowych składników, udając fotografów kulinarnych? Kolory warzyw, makaronu i przypraw tworzą piękne kontrasty – będą aż prosić się o pamiątkowe zdjęcia! Puśćmy tego dnia wodze fantazji. Kto wie, może oprócz pasji do gotowania, zrodzi się też nowa?

Mamy także propozycję prostą i przyjemną, jak nasze przepisy. Wystarczy zaprosić domowników najpierw do kuchni, a po obiedzie na wspólny relaks. Czas po posiłku można wykorzystać  na  odpoczynek na przykład przy ulubionej planszówce. Wspólna zabawa będzie w tym dniu smakować znacznie lepiej!

Pewnie powyższy artykuł zdążył już rozbudzić apetyt, dlatego zapraszamy do gotowania. Świętujcie z nami 25 października!

Sprawdzone i proste przepisy na Światowy Dzień Makaronu – smacznego 😊

 

Spaghetti z kurczakiem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi 

Idealny plan na weekend? Wspólne gotowanie z okazji Światowego Dnia Makaronu!

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 200 g makaronu Lubella Spaghetti
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g brokułu
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprz
    u

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pierś z kurczaka natrzyj olejem i zgrilluj na rozgrzanej patelni.
  3. Następnie pokrój go w kostkę, a na tej samej patelni podsmaż pomidorki.
  4. Brokuł podziel na mniejsze kawałki i ugotuj.
  5. Całość dopraw posiekaną bazylią, solą i pieprzem.
  6. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.

 

Makaron z cukinią i grillowanym serem

Idealny plan na weekend? Wspólne gotowanie z okazji Światowego Dnia Makaronu!

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 200 g makaronu Lubella Kokardki
  • połowa cukinii
  • połowa kostki (ok.100g) sera np. halloumi lub camembert

Sos  pesto:


  • Przygotowanie:
    100 g parmezanu lub innego twardego sera
  • szczypta pieprzu
  • garść orzechów (włoskich, pinii lub nerkowca)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół słoika suszonych pomidorów w oleju (razem z olejem)
  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cukinię pokrój w szerokie plastry skrobaczką do warzyw i sparz w wodzie z gotowania makaronu.
  3. Ser pokrój w plastry, nasmaruj oliwą i grilluj z obu stron na złoty kolor.
  4. Składniki na pesto zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodaj więcej oleju z pomidorów.
  5. Pesto wymieszaj ze świeżo ugotowanym makaronem, serwuj z warzywami i serem.

 

Świderki z czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 8 minut

  • Idealny plan na weekend? Wspólne gotowanie z okazji Światowego Dnia Makaronu!

Składniki:

  • 200 g makaronu Lubella Świderki Express 2 min

 

  • 400 g czerwonej fasoli w puszce
  • 170 g kukurydzy w puszce
  • 1 zielona papryka
  • kolendra lub natka pietruszki

sos pomidorowy

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • spora szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Fasolę i kukurydzę odsącz i przepłucz wodą.
  3. Paprykę pokrój w kosteczkę.
  4. Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
  5. Przecier pomidorowy wymieszaj z sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem.
  6. Przygotowany sos połącz z makaronem i warzywami.

Sałatka z fasolą, pomidorami koktajlowymi, fetą

Idealny plan na weekend? Wspólne gotowanie z okazji Światowego Dnia Makaronu!

 

 

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min

Składniki:

  • 200 g makaronu Lubella Kolanka ozdobne
  • 125 g czerwonej fasoli z puszki
  • pół kostki (ok. 100g) sera feta
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • Listki bazylii

Sos cytrynowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • pół łyżeczki płynnego miodu
  • kilka posiekanych listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Fetę pokrój w kostkę.
  3. Makaron, fasolę oraz pomidorki przemieszaj i wymieszaj z sosem. Posyp fetą i udekoruj listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Proszę wpisać nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z linkiem do ustawienia nowego hasła.