Początek roku szkolnego zbliża się wielkimi krokami. Wrzesień dla wielu osób oznacza wprowadzenie nowej organizacji. Po letnim odpoczynku, wszystkim zaczyna przybywać zajęć i obowiązków, a czasu wydaje się być jakby mniej. W ten szczególny okres, zanim ponownie przyzwyczaisz się do codziennej rutyny, nie możesz zapomnieć o zbilansowanej diecie – nie tylko swojego dziecka ale i swojej.
Nie masz pomysłu na to jak szybko dostarczyć sobie energii nie zapominając o porcji warzyw? Sprawdź nasz przepis na sałatkę z plastrami wegetariańskimi. Świetnie sprawdzi się jako błyskawiczna kolacja, ale z powodzeniem możesz ją zabrać ze sobą do pracy na lunch lub spakować jako drugie śniadanie do szkoły . Do tego przygotujesz ją jedynie w 20 minut!
Letnia sałatka z plastrami wegetariańskimi
Porcje: 2 Czas: 20 minut
Składniki:
- 160 g makaronu kokardki
- Pół czerwonej cebuli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 125 g mozzarelli (waga po odcieku)
- 50 g plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką
- 3 łyżki oliwek
- Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka
suszonego oregano, sól, pieprz
- Listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulkę siekamy w piórka. Pomidory kroimy na pół. Mozzarellę odcedzamy z zalewy. Plastry wegetariańskie VeggieDay kroimy w mniejsze kawałki.
W małym słoiku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek i oregano. Zakręcamy i potrząsamy słoikiem do powstania sosu. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Składniki sałatki umieszczamy w misce, polewamy dressingiem i mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii.
Wskazówka: Sałatkę warto przed podaniem schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Aby sałatka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, do jej przygotowania warto użyć kolorowych pomidorków koktajlowych.
Smacznego!