Wino białe wytrawne – do czego pasuje i jak wybrać najlepsze
Przeczytasz w 3 minuty

Wino białe wytrawne – do czego pasuje i jak wybrać najlepsze

Wino towarzyszy ludzkości od wieków, ale jego właściwości, za sprawą których korzystnie oddziałuje na zdrowie, zostały odkryte i udowodnione stosunkowo niedawno. Dlaczego warto pić białe wytrawne wino, do czego pasuje ten trunek i jak wybrać najlepszy?

Czy wino białe wytrawne warto pić?

Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna: oczywiście, że tak! Dlaczego jednak warto pić wino białe wytrawne? Zalety tego trunku są zasługą jego składu – zawiera on ponad 100 różnych składników. Do głównych należy woda – w winie znajduje się jej nawet do 90 proc. – oraz etanol, czyli alkohol etylowy, którego zawartość wynosi od 9 do 18 proc. Na wino składają się ponadto kwasy organiczne, aldehydy, estry, garbniki oraz cukry.

Białe wino wytrawne z winogron zawiera też te same makro- i mikroelementy, znajdujące się w owocach, w tym: fosfor, żelazo oraz śladowe ilości, cynku, miedzi i selenu. Na trunek ten składają się także witaminy A, z grupy B, C i PP oraz potas, wapń, magnez i sód, za sprawą których wino ma działanie zasadotwórcze.

Jak zatem wino białe wytrawne może oddziaływać na zdrowie? Dzięki zawartości polifenoli, ma ono dobroczynny wpływ na serce. Przeciwutleniacze zapobiegają powstawaniu złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, wspomagają obniżanie poziomu złej frakcji cholesterolu oraz minimalizują ryzyko zlepiania się płytek krwi, tym samym nie dopuszczając do tworzenia się zakrzepów. Dodatkowo, znajdujący się w winie alkohol rozszerza naczynia krwionośne, a większa przepuszczalność naczyń oznacza niższe ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Ale to nie wszystko. Wino pobudza także pracę trzustki, nadnerczy, tarczycy i gruczołów płciowych, korzystnie wpływa również na przemianę białek, cukrów i tłuszczów. Nie sposób też nie wspomnieć o moczopędnym działaniu trunku, za sprawą którego proces wydalania produktów rozkładu białka, czyli mocznika, amoniaku oraz kwasów i soli mineralnych, przebiega szybciej i sprawniej.

Wino białe wytrawne – do czego pasuje?

Jedna z podstawowych zasad serwowania wina mówi o tym, że wina białe zawsze podaje się przed czerwonymi, a wytrawne – przed słodkimi. Z tego powodu wino białe wytrawne to doskonały aperitif, czyli napój alkoholowy serwowany przed posiłkiem. Trunek ten z powodzeniem można jednak podawać także do przekąsek i dań głównych. Wino białe wytrawne dobre będzie między innymi do potraw z warzyw, chudych serów, owoców morza, ryb, drobiu, cielęciny i jagnięciny.

Trzeba przy tym mieć na uwadze, że trunek nie powinien zdominować smaku dania i na odwrót. Nie mniej istotny jest sposób serwowania białego wytrawnego wina. Najlepiej, by ścianki kieliszka zwężały się ku górze umożliwiając gromadzenie się aromatów nad powierzchnią wina. Wysokość kieliszka nie ma większego znaczenia, powinien być on jednak wystarczająco wysoki, aby można było wygodnie chwycić go za nóżkę. Unikać należy bowiem trzymania kieliszka za czarkę, gdyż oprócz zmiany temperatury wina szkło może zostać zabrudzone odciskami palców, czego unikać należy ze względów estetycznych.

Wino białe wytrawne należy serwować w temperaturze 8-12°C. Dzięki temu zachowa ono swoją świeżość, orzeźwiający charakter, smak i aromat – radzi ekspert z serwisu WinnicaLidla.pl.

Wino białe wytrawne – jakie wybrać?

Warto jednak pamiętać, że wina białe wytrawne mają różne charaktery, przez co mogą lepiej pasować do nieco innych potraw. Ich rodzaj określa się na podstawie szczepów winorośli – w przypadku wina białego wytrawnego są to Chardonnay, Sauvignon Blanc oraz Riesling.

Wino białe wytrawne Chardonnay można podać do dania rybnego i owoców morza. Świeży, mocno wytrawny trunek będzie świetnie smakował również z miękkimi oraz półtwardymi serami. Z kolei cięższe wino Chardonnay można łączyć z potrawami na bazie drobiu oraz z serami – zarówno gęstymi i kremowymi pleśniowymi odmianami, jak i tymi twardymi, długodojrzewającymi.

Wino białe wytrawne Sauvignon Blanc jest lekkie, świeże i kwaskowe. Można je serwować z owocami morza, rybami i młodymi kozimi serami, ale niektórzy podają je też do pikantnych dań kuchni tajskiej. Wino białe wytrawne Riesling natomiast to idealne towarzystwo dla potraw z drobiu, ryb, owoców morza oraz warzyw.

Wino białe wytrawne wyróżniają nie tylko bogaty smak i wyjątkowy aromat. Ma ono także fantastyczne właściwości, dzięki którym – oczywiście pite z umiarem – może korzystnie oddziaływać na nasze zdrowie.

 

źródło zdjęcia głównego: stock.adobe.com

autor: bramgino 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się

Zarejestruj się

Reset hasła

Wpisz nazwę użytkownika lub adres e-mail, a otrzymasz e-mail z odnośnikiem do ustawienia nowego hasła.