Polska jest największym producentem marchwi w Unii Europejskiej. Lubimy ją ponieważ jest chrupiąca, zawiera dużo błonnika, soli mineralnych i karotenu. Posiada uznaną markę w całej Europie, dlatego importerzy chętnie sprowadzają ją do innych krajów. Co przekłada się na popularność tego warzywa i w jakiej formie może być przez nas spożywane?
Marchew jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju z kilku powodów. Przede wszystkim należy ona do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych, a przy tym jest bardzo smaczna, tania i dostępna cały rok, przez co nic nas nie ogranicza nas w jej spożywaniu. 90% marchewki stanowi woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne, takie jak np. potas, sód, wapń, magnez, żelazo, witaminy, kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny.
Jej właściwości są nieocenione właściwie dla wszystkich – kobiet, osób prowadzących aktywny tryb życia, tych przebywających na diecie czy pracujących przy komputerze. Dlaczego? Obecność potasu korzystnie wpływa na proces regeneracji mięśni po treningu, natomiast duża zawartość krzemu ma znaczący wpływ na metabolizm. Krzem jest bardzo ważnym czynnikiem odpowiedzialnym za tworzenie tkanki łącznej, będącej główną barierą ochronną organizmu. Od niego również zależy stan naszych chrząstek, jego niedobór może być przyczyną zmniejszenia elastyczności układu szkieletowego, co skutkuje większą podatnością na wszelkiego rodzaju urazy oraz kontuzje.
Zawarty w marchwi potas ujędrnia i wygładza skórę, a dzięki bogactwu beta-karotenu to pomarańczowe warzywo działa spowalniająco na proces starzenia się skóry i jednocześnie ją regeneruje. Duża zawartość błonnika poprawia natomiast perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Co więcej, związek ten zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i redukuje uczucie głodu, stanowiąc idealne rozwiązanie dla osób będących na diecie.
Bogactwo witaminy A w pomarańczowych korzeniach sprawia, że marchew jest również doskonałą przekąską dla każdego, kto spędza dużo czasu przed monitorem. Ma korzystny wpływ na jakość naszego widzenia, chroni przed zapaleniem spojówek, a przy okazji jest lekarstwem na kurzą ślepotę, czyli zaburzenia widzenia po zmierzchu.
Marchew stanowi doskonały dodatek do wielu dań – urozmaica ich walory smakowe, a także ze względu na swoją intensywną barwę nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. Co więcej, można ją przyrządzić zarówno na surowo, jak i na miękko. To jednak nie jedyne formy, w jakich możemy spożywać tę doskonałą dla naszego zdrowia przekąskę. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem surowej marchwi, lub nie mają czasu na jej gotowanie, świetną alternatywą będą dostępne na rynku chipsy z tego warzywa, które można spożywać jako samodzielną przekąskę lub dodać je do posiłków takich jak sałatka czy jogurt.
W wydaniu Crispy Natural doskonale znana marchew zyskuje niezwykłego charakteru dzięki chrupiącej formie oraz aromatycznym, naturalnym przyprawom – papryce, pieprzowi Cayenne czy oregano. Chipsy te nie mają dodatku konserwantów oraz innych dodatków chemicznych, co sprawia, że można je chrupać w każdym miejscu i czasie. Dzięki innowacyjnej technologii suszenia mikrofalowo-próżniowego, opartej na wykorzystaniu niskiej, ale dodatniej temperatury suszenia, chipsy Crispy Natural zachowują większość cennych, naturalnie występujących w marchwi wartości odżywczych, takich jak np. błonnik pokarmowy. Opakowanie jest odpowiednikiem jednej z pięciu porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia.
Oprócz chipsów z marchwi w ofercie producenta znajduje się szeroka gama przekąsek z suszonych warzyw i owoców, takich jak np. pomidor, burak, marchew, jabłko, ananas czy topinambur. Każdy fan przekąsek znajdzie coś dla siebie. Suszone w 100% naturalne chipsy to idealne rozwiązanie dla tych, którzy zwracają uwagę na jakość i wartość spożywanych produktów.